10 минута: Збирка путописа на поклон библиотеци у Крагујевцу

Крагујевчанке Гордана Радовић предала је Народној библиотеци „Вук Караџић“ збирку репрезентативних успомена са њених досадашњих путовања.

Ова Крагујевчанка, за коју кажу да је светски путник, течно говори чак седам светских језика и током шест деценија путовања је обишла бројне локације на различитим континентима.

Такозвана „Хроника живљења“, забележена је у регистраторима 80-огодишње Гордане Радовић, за коју кажу да је пропутовала скоро читав свет.

Љубав према путовањима, преточила је у колекцију и истраживања земаља у којима је боравила, желећи да сачува успомену и пренесе своје знање на млађе генерације.

Део своје колекције поклонила је Народној библиотеци „ Вук Караџић“.

Библиотека „Вук Караџић“ захвална је суграђанки што је, поред Библиотеке Србије, ипак одлучила да свој путнички живот који је преточен у путописе поклони свом граду и крагујевачкој библиотеци.

Поред истраживања земаља, народа и њихових култура, Гордана је и велики колекционар, па је са својих путовања доносила бројне сувенире који су карактеристични за земље у којима је боравила.

Преостали део легата путописних збирки и сувенире библиотеци ће дати када заврши путописни дневник.

Иначе, Гордана Радовић планира да, како каже, до своје 111 године оде на још 222 путовања.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *