10 минута: Житељи Раче имају савремену фабрику воде

Општина Рача је дуго имала проблем са водоснабдевањем, али захваљујући реконструкцији постројења за прераду пијаће воде,  капацитети изворишта су утростручени.

Уз помоћ Канцеларије за јавна улагања, извршена је потпуна реконструкција, па су цистерне за снабдевање водом прошлост.

Постројење за прераду пијаће воде, после санације и реконструкције, почело је да ради у децембру прошле године.

Грађани Раче добијају воду из новог постројења чији је капацитет прераде до 45 литара у секунди, а запремина нових резервоара је 1000 кубних метара.

Општина Рача и њено јавно комунално предузеће су урадили пројекте и радове на новим бунарима, а реконструисано је и већ изграђено постројење.

Уз помоћ владине Канцеларије за јавна улагања, урађена су два потпуно нова, дигитално опремљена бунара, са даљинским управљањем.

Тренутна издашност водозахвата у Рачи је скоро утростручена и износи око 22 литра у секунди.

Раније, у току летњих месеци, уводиле су се рестрикције у водоснабдевању, које су трајале и по неколико сати дневно.

У међувремену су изграђена два нова бунара, и то капацитета од 10 и 7 литара у секунди, а реконструкцијом постојећег потисног цевовода дошло се и до веће издашности постојећег изворишта.

Сви бунари раде и рестрикције више нема у овој општини.

У Рачи је завршен и пројекат реконструкције целокупне водоводне мреже, чиме ће знатно бити смањени губици у мрежи, која је изграђена још 1970. године.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *