10 минута: Христовим васкрсењем све почиње и завршава се

Васкрсење Исуса Христа је најважнији догађај наше цркве, јер њиме за православне хришћане све почиње и завршава се.

Васкрс је највећи хришћански празник јер суштина хришћанског учења означава Христово васкрснуће из мртвих, као победу вере и живота над смрћу.

У православним хришћанским црквама се на Васкрс отварају Царске двери на олтару, чиме се симболично указује да је Исус својим васкрсењем победио таму и смрт и отворио рајска врата и пут спасења читавом људском роду.

Највећем хришћанском празнику претходи Велики пост, који се завршава причешћем на дан Васкрса, а прослава празник васкрснућа Исуса Христа почиње поноћном литургијом.

Васкрсење Исуса Христа је најважнији догађај у хришћанству, јер оно за православне хришћане представља почетак и крај свега.

Улога деце у обележавању Васкрса је посебно значајна, што се назире из празника Цвети, којим се означава Христов улазак у Јерусалим.

Хришћани Васкрс славе три дана, па су у календару Српске православне цркве црвеним словом обележени Васкршњи понедељак и Васкршњи уторак.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.