20 садница за аутизам

Поводом две деценије постојања и рада Удружења за помоћ особама са аутизмом из Крагујевца, чланови ове организације су у Ботаничкој башти посадили 20 разноврсних садница.

Маргарете, Ноћурак, Ерику, Жуту хајдучку траву као и један украсни жбун  Летњег Јоргована засадиле су особе са аутизмом уз подршку.

Биљке су посађене у оквиру акције „20 садница за аутизам” коај је организована поводом две деценије рада удружења.

У Удружењу за помоћ особама са аутизмом Крагујевац кажу да су на овај начин желели да покажу да и особе са аутизмом могу да дају допринос у заједници, само им је потребна подршка.

Широк простор, чист ваздух и пуно зеленила особама са аутизмом пуно значи у психофизичком смислу.

Зато особе са аутизмом често долазе у Ботаничку башту.

У овом удружењу наводе да су остварили лепу сарадњу са управом Ботаничке баште и додоају да ће се трудити да је у наредном периоду унапреде.

Садња биљака део је програма „Јачање отпорности старих особа и особа са инвалидитетом током КОВИД 19 и будућих катастрофа“.

За реализацију овог пројекта потписан је Меморандум о разумевању са Црвеним крстом Србије који координира активности у региону, а уз подршку Европске уније и Аустријске развојне агенције.

Садња 20 садница у Ботаничкој башти је једна у низу акција коју је Удружење за помоћ особама са аутизмом Крагујевац организовало поводом две деценије постојања.

Иако је постојало и пре, друштво је званично регистровано у септембру 2003. године.

Има више од 60 чланова, иако нису сви активни, али је број особа са аутизмом у Крагујевцу сигурно већи.

Актуелна преваленца потврђује да 1% од укупног становништва има елементе аутизма, односно неки поремећај и аутистичног спектра.

Извештава новинар РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *