202. година од проглашења Крагујевца престоницом

Крагујевац сутра обележава Дан града у знак сећања на Скупштину одржану 1818. године на Ђурђевдан у манастиру Враћевшница када је кнез Милош донео одлуку да град прогласи престоницом тадашње српске кнежевине.

У знак сећања на седницу одржану 6. маја 1818. године у манастиру Враћевшница,када је на предлог кнеза Милоша Обреновића одржана Скупштина нахијских кнезова који су акламацијом прихватили да престоница модерне српске државе буде успостављена у Крагујевцу, обележава се најзначајнији догађај локалне, али и вредан датум националне историје.

Иако је кнез Милош Обреновић донео одлуку годину дана раније, којом је изабрао Крагујевац за седиште, где ће сконцентрисати сву власт, основати  државотворне установе ослобођене земље, на проглашење Крагујевца за престони град утицали су бројни разлози, повољан геогрфски положај национално уједначено становништво, као и добре саобраћајне комуникације, а ипак довољно одвојене, удаљене од Цариградског друма.

Када је дошао да младом обновљеном и ослобођеном Србијом влада из Крагујевца, кнез је имао 35 година, а мала варош 193 куће и 378 пореских обвезника.

Све најважније правосудне, здравствене, просветне, културне институције тек формиране државе основане су у Крагуејвцу.

Двор кнеза Милоша налазио се на потезу од зграде данашњег тужилаштва ка згради Гимназије и у свом комплексу имао је три здања.

Милошев конак, Конак кнегиње Љубице или Шарени и Амиџин.

Са друге стране Лепенице подигао је цркву једну од својих многобројних задужбина посвећену силаску Светог духа на апостоле.

Милошев конак је срушен током бомбардовања града 1941. године док је Конак кнегиње Љубице изгорео у пожару.

Данас су само сачувани Амиџин конак и Стара црква.

Под будним оком кнеза, држава се развијала, као и градска насеља.

Током 19 и почетком 20 века Крагујевац није имао звнично утврђен датум обележавања Дана града.

После Другог светског рата, 21. октобра обележавано је сећање на трагедију у Шумарицама и ослобођење 1944. године као датум најближи Дану града.

Априла 1996. године Скупштина је прогласила Ђурђевдан за Дан града.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *