30 година развоја Црквеног права на Правном факултету

Међународним научним скупом „Државно и црквено право“ обележено је 30 година од када је на Правном факултету Универзитета у Крагујевцу уведено Црквено право.

Представљено је 29 научних радова, а учесници скупа били су професори и гости из целе Србије, али и Ријеке, Горице, Зенице, Бања Луке, Чикага, Грчке и Аустрије.

Правни факултет у Крагујевцу је први факултет који је након Другог светског рата вратио Црквено право у наставу.

Три деценије развоја Црквеног права потврдило је потпуну оправданост увођења овог предмета и потребе да свремени правници имају основна знања из Црквеног права како у оном делу који се односи на државно-црквено право, тако и у оном делу који се односи на аутономно право, пре свега традиционалне цркве и верске заједнице, а највише Срспке православне цркве.

Организатори наглашавају и значај вере за наше становништво.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован каже да је однос цркве и државе све бољи, али да је веома значајно и да се јавност упозна са црквеним правом које је, додаје, старије од државног права.

Учесник Међународног научног скупа „Државно и црквено право“  био је и стручњак за однос државе и цркве, професор у пензији Министарства просвете Републике Грчке Алексиос Панадопулос.

Према његовим речима, устав Грчке је једини на свету у коме стоји „У име Свете Тријице“.

Црквено право, као предмет на Правном факултету у Крагујевцу, прешло је пут од опционог предмета на основним студијама, до тога да Правни факултет данас има мастер студије Црквеног права.

Током година стечено је и једно звање докторанда, тако да се од основних студија стигло и до докторских.

Извештава новинар РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *