30. Интернационални фестивал уметника хармонике од 16. до 23. новембра 

Интернационални фестивал уметника хармонике, 30. по реду, одржава се у Крагујевцу од 16. до 23. новембра, у сали Прве крагујевачке гимназије.

Гости су победници највећих светских такмичења хармоникаша.

Фестивал организује Музички центар Аd Libitum, под покровитељством града Крагујевца.

И ове године Крагујевац ће бити светска престоница хармонике.

Наступиће победници највећих светских такмичења хармоникаша и то млади уметници из Италије, Кине, Пољске, Украјине, Француске, Казахстана и Србије.

То су управо средине у којима се данас, уз Русију, Финску и Данску, остварују највиша достигнућа у области педагогије, стваралаштва и интерпретације на хармоници.

Хармоника није само солистички инструмент, па су се организаотори потрудили да у програм Фестивала уврсте бар један камерни ансамбл са жељом да код нас афирмишу ову, у свету све популарнију, могућност употребе хармонике у уметничкој музици.

Солистички наступи уметника на хармоници не дају само значајан допринос музичком животу града, већ ће Фестивал утицати на то да Крагујевац задржи статус једног од светски препознатљивих центара за хармонику.

Млади крагујевачки уметници на хароници, ученици Музичке школе и студенти Филолошко-уметничког факултета, као и њихови наставници  и професори, имаће прилику да се упознају са актуелним приступима у формирању концертног програма и најновијом литературом за хармонику.

Фестивал је и повод да се публици представе најзапаженија достигнућа у нашој средини у домену хармонике, па ће и ове године разноликости програма Фестивала допринети наступи Крагујевачког академског оркестра акордеониста и Градског камерног оркестра “Шлезингер“.

Извештава новинар РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *