10 минута: Доба престонице

Србија се 15. фебруара подсећа најпре Сретења 1804. године када је у Орашцу вожд Карађорђе подигао Први српски устанак, а 31 годину касније, 1835. и прокламовања првог Устава, који је обнародовао кнез Милош Обреновић.

Тако је и Србија кренула пут своје самосталности, уставности.

Млада, обновљена држава настаје управо у Крагујевцу.

У престони град сливала су се сва обележја државе која се приближавала Европи, али по много чему и разликовала од већине земаља Старог континента.

У продукцији Телевизије Крагујевац емисија „Доба престонице“ која је на нашем програму 15. фебруа од 21 час доносимо најзанимљивије детаље пресудних догађаја националне и локалне историје.

Место обгрљено заштитничком природом и довољно удаљено од турских чиновника и војника Милош је јасно видео као центар своје владавине.

Народ је у ослобођеној земљи био жељан званичних, самосталних државних церемонија, али и свести да је обновљена држава.

Десет хиљада знатижењника пристигло је у Крагујевац како би сведочило најважнијем историјском догађају – доношењу Устава.
Три дана под ведрим небом, трајала је велика уставотворна Скупштина.

Сретењски устав је био преокрет у борби за владавином права, за добијање независне државе која ће доћи 1878. године на Берлинском конгресу.

Бројне су слободе њиме прокламоване. Независно судство. Грађанске слободе и права, право на законито суђење, укидање кулука, значи макар и на папиру остварено оно о чему је сањала тадашња феудална Европа.

Све српске институције које и данас постоје у држави настале су у Крагујевцу.

Државна благајна је функционисала на основу широке финансијске аутономије добијене од турака. То је било време када је 40 валута било у оптицају у земљи.

Град се развијао од двора у правцу Паштмчеве улице, данашње Гушићеве ка данашњој Змај Јовиној која тада није ни постојала, као ни било које здање ван данашњих улица Светозара Марковића и Јанка Веселиновића које су биле крај града.

Мала престона варош постаје извориште админситрације, правосуђа, индустрије, здравства, културе, образовања.

Прича о два Сретења, првом слову државности, настанку позоришне уметности иако се сваког 15. фебруара поново отвара, заправо се ни после два века не завршава.

Напротив, изнова јој прилазе нови саговорници са новим виђењем, новим тумачењем пресудних догађаја националне историје.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *