10 минута: Конструктивни разговори о културној сцени Крагујевца

Србији је потребна децентрализација културе јер култура није само Београд, рекао је, приликом посете Крагујевцу, Дејан Савић саветник председника Србије за културу.

Челни људи града су на састанку у Градској управи представили успехе забележене на локалној културној сцени, а говорило се и о инфраструктурним проблемима који спречавају да се култура у Крагујевцу подигне на виши ниво.

Изградња мултифункцијске дворане „Шумадија“ измештање Народне библиотеке „Вук Караџић“, оснивање Куће „Смака“ у Дому омладине и богатији културни садржаји и нове манифестације у култури са којима ће Крагујевац конкурисати за престоницу културе 2023. године, неке су до тема састанка.

Сумирањем постигнутих резултата од 2014. године до данас, долази се до јасних података да је број манифестација и инфраструктурних пројеката на културној сцени града дуплиран.

Изграђен је легат Николе Коке Јанковића и обновљена кућа Ђуре Јакшића.

Крагујевац је индустријски и универзитетски центар, а план је да у будућности буде и културни центар Шумадије.

Крагујевац данас има 25 манифестација које су од изузетног значаја за град.

Директор Народне библиотеке „Вук Караџић“ Мирко Демић је иницијатор доласка саветника предсеника Србије за културу Дејана Савића у Крагујевац.

Народна библиотека већ дуго покушава да реши свој просторни проблем, а држава ће за то имати слуха.

Србији је потребна децентрализација културе, јер култура није само Београд, порука је саветника председника државе за културу Дејана Савића.

Град Крагујевац је аплицирао за учешће на конкурсу „Престоница културе Србије 2023.“ и држава ће помоћи кроз одређене пројекте да Крагујевац то и постане.

Састанку са саветником за културу председника Србије присуствовали су председник Скупштине града Мирослав Петрашиновић, члан Градског већа за културу Миљан Бјелетић и директор Народне библиотеке „Вук Караџић“ Мирко Демић.

У наредном периоду циљ је да се организују нови догађаји у Крагујевцу, да се улаже у инфраструктуру, а све то уз помоћ локалне самоуправе и државе.

Извештава новинарка РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *