Алцхајмерову болест је најважније открити на време

У Србији више од 200 000 људи болује од Алцхајмерове болести, а процењује се да у свету од овог обољења пати око 30 милиона људи.

Узроци болести нису потпуно познати и тренутно не постоји ефикасан лек, али кроз адекватну терапију и помоћ породице, особама које пате од деменције може да се олакша живот и успори ток болести.

Алцхајмерова болест је хронична неуродегенеративна болест која узрокује постепено и неповратно губљење памћења, способности говора, свести о времену и простору и у неким случајевима способност  оболелих да се брину сами о себи.

Деменција кроз Алцхајмерову болест чини преко 50 посто свих обика деменција.

Узроци болести још увек нису познати али се претпоставља да старије животно доба представља главни фактор ризика.

Почетни симптоми су различити.

За Алцхајмерову болест је од пресудног значаја да се препозна у почетном стадијуму како би се почело са адекватном терапијом.

О дементним особама углавном брину чланови породице, а за једног оболелог потребна су четири неговатеља. 

Саветовалиште Службе за ментално здравље Дома здравља у Крагујевцу обавља прегледе пацијената са симптомима деменције без упута, како би се што пре поставила дијагноза и започело лечење.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *