Амбасадор Француске посетио Крагујевац

Крагујевац је први град у Србији који је је новопостављени амбасадор Француске Фредерик Мондолини посетио.

Амбасадор Мондолини је у сусрету са градоначелником Радомиром Николићем потписао Конвенцију о сарадњи Града Крагујевца, Амбасаде Француске и Француског института, којом ће се учврстити одлични билатерални односи које Фрацуска и Србија негују пуних 180 година.

Француска фирма Тригано, која већ послује у Крагујевцу, има намеру да прошири своје производне капацитете и запосли нове раднике, речено је на данашњем састанку.

Србију и Француску повезује вишедеценијско пријатељство које се огледало у најтежим ратним годинама.

Крагујевац је прва престоница модерне Србије, па није случајност што се његова екселенција амбасадор Француске одлучио да наш град буде први у Србији који ће посетити.

У француској фирми ТРИГАНО посао је добило више од двеста Крагујевчана, а из Француско-српске привредне коморе најављују могућност отварања малих и средњих предузећа у којима би било ангажовано још радника.

Радомир Николић, градоначелник Крагујевца је у сусрету са високом делегацијом из Француске изразио велико интересовање за продубљивање односа са овом пријатељском земљом у економском, образовном и културном смислу, наводећи да је од великог значаја што се француска фирма Тригано одлучила за отварање фабирике у Крагујевцу.

Ова породична фирма има намеру да прошири своје производне капацитете и запосли нове раднике, а уколико буду решени правно имовински односи са Минисатрством војске који су тренутно спорни град ће пружити максималну подршку у даљој сарадњи са овом фирмом.

Осим тога, потписивање Конвенције условиће реализацију бројних програма који се односе на образовање и културу у којима ће бити укључени млади из Крагујевца.

Билатерална сарадња Србије и Француске траје 180 година, а та годишњица биће обележена идуће године низом манифестација и програма који ће бити организовани у Србији.

Према речима његове екселенције амбасадора Француске Фредерика Мондолинија у плану је организовње дела програма обележавања тог јубилеја у Крагујевцу.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *