Амбасадор Израела на пријему код градоначелника Николе Дашића

Пријатељство, сарадња у области културе и ИТ сектора, заједничка стрдалничка судбина српског и јеврејског народа током Другог светског рата, само су неке од тачака које повезују Крагујевац и Израел.

То је између осталог речено на пријему у Скупштини града, који је организовао градоначелник Никола Дашић за његову екселенцију Јахела Вилана новоименованог амбасадора Израела у Републици Србији.

Данас нас спајају идентични проблеми са коронавирусом,али и у таквим условима сарадња се развија и даље што ће потврдити ускоро и именовање сквера у Багремару, потом и трга Српско јеврејског пријатељства, најављено је током пријема.

Прва званична посета новоименованог амбасадора Израела у Републици Србији Јахела Вилана Крагујевцу, протекла  је у разговору са представницима локалне самоуправе, односно поред градоначелника Николе Дашића, амбасадора су са приликама у граду и реализованим пројектима  упознали и председник Скупштине града Мирослав Петрашиновић, и члан Градског већа за културу Миљан Бјелетић.

Нови предстaвник ове земље током састанка је рекао да ће уложити труд да се партнерство настави и у политичком и економском смислу оснаже везе кроз нове инвестиције,нове пројекте из културе.

Ситуација са коронавирусом тренутно је зајденички проблем свих земаља, економија, култура и континената.

Све земље имају идентично описану забринутост и због здравља становништва,економије и све присутнијег он лајн начина рада, какав идентично српским ђацима виших разреда имају и деца у Израелу.

У Крагујевцу се млађим генерацијама непрестано говори о култури, традицији и судбини јеврејског народа, а у часопису Дечије искре текстовима се уче садашњи ученици о патњама овог народа током Другог светског рата, поручено је амбасадору.

Једна од најуспешнијих манифестација из култутре Дани Израела у Крагујевцу ове године је изостала.

Сви се надају привремено.

Крагујевац поштује и гради и даље пријатељство са Израелом.

Током пријема у свечаном салону наговештена је могућност да се током мандата и новог амбасадора и новог градоначелника тај облик партнерства и званично формализује потписивањем докумената о сарадњи.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *