Апел грађанима да поштују правила на купалиштима

На купалиштима у Србији сваке године током лета страда око 150 купача.

Стручњаци апелују на грађане да освежавање и купање у затвореним и отвореним водама може да буде ризично, нарочито на местима где нема уређеног купалишта.

Светски дан превенције утапања обележава се 25. јула са циљем да се истакне трагичан и далекосежан утицај утапања на породице и заједнице и да се понуде решења како би се оно спречило и спасили животи.

По подацима Светске здравствене организације утапања представља трећи узрок смрти у свету од повреда код свих узрасних категорија.

Током летњег периода често смо сведоци да неко у Србији страда услед последица утапања.

На Шумаричком језеру готово сваке године једна особа изгуби живот због непоштовања прописа који важе на језеру.

Спасиоци истичу да је на сваком купалишту потребан опрез и да се њхова улога заснива на превенцији.

Поред утапања због природе отворених вода или непоштовања прописа на купалиштима, један од разлога због кога долази до несреће је шок који организам доживи због нагле промене температуре када купач без претходне припреме скочи у воду.

Мушкарци су у већем ризику од жена због бављења различитим спортовима на води, ризничног понашања али и прекомерног конзумирања алкохола.
Спасиоци апелују на грађана да избегавају отворене воде и купају се само на уређеним купалиштима како не би дошло до трагичних последица.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *