Апел младим женама да се вакцинишу пре трудноће

Беба стара девет дана која је преминула, а неколико дана била прикључена на респиратор у Универзитетском клиничком центру и на Дечијој клиници у Тиршовој, најмлађа је жртва корона вируса у Србији.

Имунолог Срђа Јанковић сматра да је у овом случају или вирус мутирао и нашао пут до до сада отпорних беба и деце што треба потврдити, или је инфекција међу млађом популацијом распрострањенија него што се тестирањем утврђује.

Крагујевачки лекари су приметили да је током прошле године повећан број спонтаних побачаја, па су апеловали на младе будуће мајке да се пре планирања трудноће обавезно вакцинишу како би и труднице и бебе биле заштићене.

Корона вирус не бира жртве. После годину дана живота са опаком болешћу и мишљења човечанства да не угрожава најмлађу популацију, од пре два дана у Србији ситуација се потпуно променила.

Смрт бебе којој је три сата по рођењу констатован корона вирус и за чији су се живот лекари борили неколико дана отворила је нове проблеме за медицину и забринула жене које планирају трудноћу.

Међу младима је до сада била распрострањена предрасуда да избегавају вакцину због потомства. Магдић каже да је несхватљиво да се данас млађа популација лаковерно поводи.

Научну и медицинску јавност и грађане у Србији од данас и званично охрабрује признато истраживање које је било поверено крагујевачком Дому здравља, а које указује да су ревакцинисани грађани 60 пута у мањем ризику од комликованог болничког лечења короне.

Поред имунолога, епидемиолога, од данас и гинеколози упућују апел да се млади вакцинишу и подсећају: да иако се човек бори да уништи вирус, и вирус се бори да опстане у човеку и тражи начине да он победи.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *