Апел: Сачувајмо наше шуме заједно, потребне су нам и после празника

Апелујемо на грађане, да се при одласку у природу током првомајских празника одговорно понашају, односно да не пале ватру на отвореном простору у природи уколико та места нису за то предвиђена (видно обележена) и обезбеђена, као и да уколико уоче ватру-пожар одмах обавесте МУП Републике Србије-Сектор за ванредне ситуације (телефон број 193), односно најближу шумску управу.

Напомињемо да је одредбама члана 47. Закона о шумама забрањено паљење отворене ватре у шуми и на земљишту у непосредној близини шуме, на удаљености мањој од 200 метара од руба шуме, изузев на месту које је само за ту намену одређено, уређено и видно обележено, а одредбом члана 22. став 1. тачка 8. Закона о дивљачи и ловству забрањено је паљење корова, стрњика, трстика, траве и другог растиња у ловишту.

Најављене високе температуре за предстојеће празнике, као и интензивно обављање пољопривредних радова, веома ће погодовати настанку шумских пожара у наредном периоду, а као што је познато, према сттистичким показатељима, у 98 одсто случајева њихов узрок је људски фактор, односно непажња, немар или намерно паљење.

Обзиром на наведено, у намери да се предупреди настанак шумских пожара, као и у циљу превентивне заштите шума, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде апелује да се не врши паљење ватре при извођењу пољопривредних радова, односно спаљивање суве траве, ниског растиња и смећа на отвореном простору.

Такође, указујемо да сеча стабала, која нису обележена/дозначена, није у складу са планским документима газдовања шумама, те самим тим и незаконита, односно кажњива.

Имајући у виду наведено, још једном апелујемо на грађане, да се при одласку у природу понашају одговорно, те да наше шуме сачувамо заједно.

Управа за шуме
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.