Архаика освојила друго место на фестивалу у Аранђеловцу

Певачка група Архаика Центра за неговање традиционалне културе Абрашевић освојила је друго место у категорији младих извођача на 15. Фестивалу изворних група певача Србије који је одржан у Аранђеловцу.

На фестивалу је, у различитим категоријама, учествовало 400 извођача.

Жири је Крагујевчане наградио за наступ мушке певачке групе за изворну песму „Кад Гружани путем запевају“ коју је, својевремено, забележио етно-музиколог Љубинко Миљковић.

Један од чланова Архаике Александар Илић после освојеног признања каже да му је традиционална музика, поред штампарског посла главна преокупација.

Покушао је и са фудбалом, али је заменио копачке за опанке.

И тако већ шест година у мушком саставу песмом су повезани бивши фолклорци, данашњи певачи.

Међу њима програмери, професори, преводиоци. Све их спаја љубав према изворним песмама. 

Идејни творац једне од четири певачке групе у Абрашевићу која окупља мушке и женске вокале, Живојин Миљковић, изворе традиционалних песама налази трагајући за малобројним сеоским манифестацијама, старим снимцима, записима из народа.

Још једна у низу награда потврђује квалитет и труд за установу културе која је, упркос пандемији, отворила студио, разгранала програм и само током овог лета, у сарадњи са Домом омладине, организовала 40 концерата.

Абрашевић ће током августа у Великом парку организовати концерт гудачког квартета „ Акробалено“, очекује се наступ друштва

„Дукати“ и концерт Ансамбла народних песама и игара.

Најављен је и наступ Неше Галије на отвореном у организацији Дома омладине, као и крагујевачких поп састава.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *