Аутохтоне расе српских свиња поново у Шумадији

Аутохтоне расе свиња које су се предходна два века гајиле у Србији потиснуле су увозне, које се у селима Шумадије узгајају у домаћинствима и фармама.

“Мангулице”, “Моравке” и “Ресавке” замениле су енглески “Јокшир”, шведски “Ландрас” и “Хемшир”, који се гаје и на другим континентима.

Свињарство је уносна пољопривредна грана која доноси добар профит, а произвођачи углавном теже да произведу грла која дају више меса у односу на маст, али и да су отпорна и лако товна.

Узгој аутохтоне расе свиња “Моравка”, покренуло је домаћинство Милутина Живановића из села Горња Сабанта.

Планинско село Горња Сабанта, које је од Крагујевца удаљено неколико километара обилује пашњацима, ливадама и воћњацима, а повољна географска конфигурација идеална је за узгој домаће расе свиња “Моравке” за коју се све више интересују узгајивачи.

Домаћин из овог села, Милутин Живановић почео је са узгојем ове свиње са свега 16 грла, али је производњу проширио и сада узгаја 120 грла “Моравки”.

Крмача за годину дана нарасте и до 120 килограма, а у леглу оствари и до 20 прасади.

Свиње не бораве стално у оборима, слободно се крећу, добре су за чување и не троше много хране.

У исхрани користе све што се нађе у природи, а домаћини је не хране концентратом.,

Ова раса је месната, има више меса у односу на масноћу, а месо је здраво јер нема холестерола.

Пољопривредници који су се одлучили за свињарство наводе да имају добру рачуницу када је реч о узгоју домаћих, помало заборављених, раса свиња.

Држава даје подстицајна средства за свињарство и то 10 хиљада динара за крмаче и по 5 хиљада динара за назимице и нерасте.

Србија је у 19. и почетком 20. века извозила домаће свиње, у Беч и Пешту. Свињарством су се бавили бројни домаћини и из Шумадије гајећи домаће “Мангулице, “Моравке”, и “Ресавке”.

Од новца које данас субвенционира држава половина одлази на исхрану “Моравки”, а остало је чиста добит.

Циљ и државе и пољопривредника је вратити домаће расе свиња у села Србије, како би се сачувале аутохтоне расе које су исплативије и здравије од увозних свиња.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *