Бабић: Пирова победа пољопривредника

Сва удружења пољопривредника синоћ су прихватила предлог Владе Србије за решење њихових захтева, што је значило и аутоматски прекид свих протеста и склањање трактора са путева у сваком месту у Србији.

Поред удружења Стиг и групе грађана Јужни Банат, који су раније у току дана прихватили предлог Владе, исти предлог прихватила су касније и остала удружења, попут Иницијативе за опстанак пољопривредника Србије, пољопривредника из Раче, Крагујевца.

Представник пољопривредника из Крагујевца, Александар Бабић каже да је ово Пирова победа пољоприведника и да је пропуштена шанса да се ствари у пољопривреди системски уреде.

Пољопривредни произвођач из Десимировца и представник крагујевачких пољопривредника Александар Бабић каже да се у Влади највише причало о сунцокрету, који је био само једна од тема и да је требало више пажње посветити субвенцијама по хектару и регресираној нафти за пољопривредна газдинства.

Подсећа да су пољопривредни произвођачи из Крагујевца наступали под „капом“ Иницијативе за опстанак пољопривредника Србије и да је пољопривредницима потребна већа солидарност.

Бабић тврди да нова ситуација никоме не одговара – ни произвођачима, ни прерађивачима, а сутра неће ни купцима.

Влада је предложила коначну цену сунцокрета ка пољопривредним произвођачима од 73 динара по килограму, а исплата је договорена до 15. октобра текуће године.

Истим договором, ограничена је маржа посредника на максимум 2,6 динара, док трошак транспорта робе од откупног места до уљаре, сносе саме уљаре.

За дизел гориво влада је предложила подстицај у наредном периоду од 20 динара по литру, за 50 литара по хектару, док ће се премија за млеко за један квартал у 2022. години повећати на 15 динара.

Истим документом, пољопривредницима је обезбеђен мораторијум на кредите у периоду од 12 месеци.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *