„Багремар октобар 1941.“

У Народној библиотеци “Вук Караџић” промовисана је књига “Багремар октобар 1941.” групе аутора академика Жељка Зиројевића, књижевнице Јасмине Ан Јовановић и новинара Мирослава Лазаревића.

Публикација је посвећена годишњици страдања 122 Срба, Јевреја и Рома које су намачки фашисти стрељали 20. октобра 1941. године у Багремару.

Протеклих деценија о теми стрељања у Багремару није се довољно говорило.

Подаци и имена страдалих били су непотпуни. Након једанаест година истраживачког рада и прегледа неколико хиљада докумената, немачких спискова и разговора са породицама преживелих, група аутора издала је књигу „Багремар отобар 1941.“ године као својеврстан историјски материјал о страдању Срба и Јевреја у Другом светском рату.

Књига садржи фотографије као и поруке које сведоче о мислима страдалих пред судњи час.

Поред документарног садржаја, књига доноси и родољубиву поезију из пера Јасмине Ан Јовановић намењену најмлађим нараштајима.

Књига између осталог, представља нови метод рада са ученицима, како би кроз литерално стваралаштво, што боље упознали и запамтили историју нашег народа.

Промоцију кјниге „Багремар октобар 1941.“ прати изложба од осам слика из циклуса „Витезови слободе“ аутора Милоша Игњатовића.

Мотив књиге као и изложених слика је заједнички, очување од заборава догађаја и имена крагујевачких хероја.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *