Белетристика уместо параграфа?

За две године, завршетком изградње Палате правде, Крагујевчанима ће остати здање зграде Суда, у центру Града, површине 5 хиљада квадратних метара, које је због свог историјског значaја и архитектонских вредности проглашено за непокретно културно добро и споменик културе од изузетног значаја.

Зграда представља једно од најзначајнијих архитектонских националних остварења и заслужује и кориснике репрезентативног ранга.

Предлог о коме се говори је да Несторовићеву палату, у тренутку када се судови иселе, заузму Историјски архив Шумадије, Завод за заштиту споменика културе и Народна библиотека „Вук Караџић“.

Све три установе културе деценијама раде у неадекватним условима.

Често су се селиле, због недостатка простора за депо и излагачког, а биле су принуђене да своје програме реализују у уступљеним просторима осталих установа културе.

Историјски Архив Шумадије прикупља, штити, обрађује и чува архивску грађу за 6 општина.

Смештен је у згради у близини касарне „Милан Благојевић“ откада је Радио Крагујевац својевремено отишао у свој саграђени дом у улици Бранка Радичевића.

Приликом НАТО бомбардовања оштећен је део зграде Архива, али и вредне грађе.

Из године у годину, архива се увећава, а највећи проблем је недостатак простора, који, иако је испуњен до последњег милиметра, пре неколико година, почиње и да се изнајмљује на другим местима у граду.

За Историјски архив Шумадије свако ново решење је добродошло.

Библиотека, од 19. века, никада није имала своју зграду у Крагујевцу. Селила се 14 пута, по целом граду. Деценијама дели простор у десетоспратници која је изграђена 1961. године.

У омањој згради, која је током Другог светског рата користила чуварима Парка, од пре 53 године, смештен је Завод за заштиту споменика културе.

Ни тада није било трајно ни задовољавајуће решење за установу кулутре, која спроводи систем заштите споменика културе, просторних културно-историјских целина, археолошких налазишта и знаменитих места, као и свих осталих добара.

Иако је још увек далеко пресељење правосуђа, Град намерава да Несторовићеву палату сачува за Крагујевчане.

Заслужује и кориснике репрезентативног ранга, каже члан Градског већа задужен за културу Миљан Бјелетић.

Нова зграда Палате правде требало би да буде завршена за две године.

Уколико се испуне сви услови да се испразни садашња зграда суда и припреми за три предложене Крагујевачке установе кулутуре, које су од регионалног значаја, делатности и реномеа, могуће је да ће Крагујевац, у самом центру, имати на најбољи начин очувану раскошну палату, у којој ће бити смештена и сачувана архивска и библиотечка грађа, излагачки део и још једно место окупљања Крагујевчана који воле књигу, историју и величину монументалног простора.

Опширније погледајте у прилогу.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *