Берба јабука и грожђа у пуном јеку

Воћни засади у предстојећем јесењем и зимском периоду у фази су мировања.

Међутим, то не значи паузу у радовима, јер се примењују одређене агротехничке мере. Воћни засади у предстојећем јесењем и зимском периоду у фази су мировања.

Стучњаци пољопривредне станце упућују препоруке воћарима и виноградарима како на најбољи начин после бербе да обаве третман бакарним препаратима.

Осим подизања нових засада и замене оштећених или болесних стабала новим, у овом периоду изузетно је важна заштита.

Са заштитом воћних засада мора се наставити и после бербе, а основна заштита воћа и винограда у овом периоду јесте припрема за период мировања.

У засадима где је отпало више од 70 одсто лисне масе обавезно би требало да се уради третман са неким бакарним препаратом.

Такође кречење стабала, се обавезно ради у јесен, пошто је циљ да се ублажи температурна осцилација између дана и ноћи у деблу и на тај начин умањи вероватноћа да ће доћи до оштећења ткива.

Берба јабука и грожђа ових дана су у пуном јеку. Приноси ће бити мањи у односу на прошлу годину, али је квалитет на завидном нивоу, поготову када је реч о грождју коме су погодовале високе температуре. Од воћарских култура најмањи принос је био код шљива и кајсија.

Међутим воћарима и виноградарима на руку иде чињеница да је у европским земљама северно од Србије род умањен услед лоших временских прилика па продаја ове године не би требало да буде проблем.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *