Воћни засади у предстојећем јесењем и зимском периоду у фази су мировања.
Међутим, то не значи паузу у радовима, јер се примењују одређене агротехничке мере. Воћни засади у предстојећем јесењем и зимском периоду у фази су мировања.
Стучњаци пољопривредне станце упућују препоруке воћарима и виноградарима како на најбољи начин после бербе да обаве третман бакарним препаратима.
Осим подизања нових засада и замене оштећених или болесних стабала новим, у овом периоду изузетно је важна заштита.
Са заштитом воћних засада мора се наставити и после бербе, а основна заштита воћа и винограда у овом периоду јесте припрема за период мировања.
У засадима где је отпало више од 70 одсто лисне масе обавезно би требало да се уради третман са неким бакарним препаратом.
Такође кречење стабала, се обавезно ради у јесен, пошто је циљ да се ублажи температурна осцилација између дана и ноћи у деблу и на тај начин умањи вероватноћа да ће доћи до оштећења ткива.
Берба јабука и грожђа ових дана су у пуном јеку. Приноси ће бити мањи у односу на прошлу годину, али је квалитет на завидном нивоу, поготову када је реч о грождју коме су погодовале високе температуре. Од воћарских култура најмањи принос је био код шљива и кајсија.
Међутим воћарима и виноградарима на руку иде чињеница да је у европским земљама северно од Србије род умањен услед лоших временских прилика па продаја ове године не би требало да буде проблем.
Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.