Без неправилности у бирачком списку у насељу Аеродром

Информација коју су пренели поједини медији да је на Бирачком месту у вртићу Полетарац у насељу Аеродром у Крагујевцу, од одржавања референдума 16. јануара до данас уписано 283 бирача са презименом Младеновић – није тачна.

Ширењем нетачних и првенствено непроверених информација изазива се сумња грађана у изборни поступак, а томе су допринеле и изјаве појединих политичких функционера странака које своје представнике имају у Градској изборној комисији и који до овог тренутка нису покренули питање евентуалних спорних уписа у бирачком списку или имали других примедби на досадaшањи изборни поступак, наводи се, између осталог, у саопштењу председника Скупштине града Мирослава Петрашиновића.

Као председник Скупштине града, органа који је на својој седници изабрао чланове Градске изборне комисије, у којој су заступљени како представници владајућих странака тако и опозиционих, сматрам да је изборни поступак „светиња“ демократског процеса. Зато најоштрије осуђујем изношење и коментарисање неодговорних политичких чинилаца који нетачним и непровереним информацијама стварају сумњу у институције и директно утичу на урушавање поверења грађана у изборе и изборни поступак  у држави. Бирачки списак као „жив“ документ је сређенији него икада до сада и нема никаквих дуплих уписа.

Према подацима добијених од стручних служби на Бирачком месту број 3 у МЗ Аеродром има укупно уписана 22 бирача са презименом Младеновић. Провером презимена Младеновић у бирачком списку укупно је било шест промена код лица која имају наведено презиме од почетка године за сва бирачка места на територији Града.

У бирачком списку који администрира Градска управа за друштвене делатности, као поверен посао Министарства државне управе и локалне самоуправе од почетка године било је 6056 промена по различитим основама. Промене личних података по основу промене презимена услед удаје или развода 2276, по основу стицања пунолетства 403, по основу пријава пребивалишта 952, a по основу смрти 698, као и по другим основама. Грађани још данас, до поноћи, могу да провере да ли су уписани у једнинствени бирачи списак, као и где гласају ради промене података и уписа у бирачки списак.На крају желим да апелујем на представнике медија и политичких организација да у складу са добром праксом и политичком културом која је у претходном периоду била на високом нивоу у нашем Граду све недоумице и евентуална спорна питања решавамo у оквиру институција које су надлежне за то, као што су Скупштина града и Градска изборна комисија, да се клонимо дезинформација, сензационализма и покушаја стварања неповерења грађана у изборни поступак.

One thought on “Без неправилности у бирачком списку у насељу Аеродром”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *