Близу три милиона пушача у Србији

Статистика каже да сваки други мушкарац, свака трећа жена и седми тинејџер пуше, а да у Србији има око три милиона пушача што нас у односу на укупан број становника сврстава на друго место у Европи, речено је поводом Националног дана без дуванског дима.

Представници здравствених установа још једном су указали на штетност дуванског дима и производа дуванске индустрије за пушача и околину.

С обзиром на то да пандемија корона вируса и даље траје, многе активности поводом Националног дана без дуванског дима су одложене или се не организују на исти начин.

Међутим, у свим околностима борба против болести зависности од пушења не треба да стане, па је мото овогодишње кампање „365 дана без дувана“.

Пушење је главни фактор ризика за настанак великог броја кардиоваскуларних, малигних и других обољења.

Оно на шта посебно треба ставити акценат је едукација деце, па је малишанима од најранијег узраста неопходно представити дуванске производе онаквим какви они јесу – штетни и лоши по здравље и околину људи.

У Институту за јавно здравље Крагујевац ради Саветовалиште за одвикавање од пушења у које, из године у годину, долази све више младих.

Кампању „365 дана без дувана“ реализоваће Институт за јавно здравље у сарадњи са здравственим и образовним установама током читаве године, под покровитељством локалне самоуправе.

Иначе, у Србији годишње умре око 16 хиљада људи за чију смрт је разлог непосредно пушење, док се за цигарете дневно потроши годишњи буџет Републичког фонда за здравствено осигурање.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *