Бољи квалитет комуналних услуга

Ценовници комуналних услуга локалних предузећа чији је оснивач град од нове године биће кориговани.

Представници градских предузећа кажу да цене нису мењане од 2014. године и да ће већи приходи омогућити модернизацију комуналних система и бољи квалитет пружених услуга.

Први човек Крагујевца Никола Дашић подсећа да су се од 2008. до 2014. године цене комуналних услуга кориговале сваке године у распону од 8 до 20 процената, у складу са растом трошкова улазних параметара. Последњих пет година то, каже, није била пракса.

Више од шест и по година нису мењане цене услуга одвоза смећа на територији града Крагујевца. Цена која је формирана 2014. године не задовољава покриће реалних трошкова, објашњава Немања Димитријевић, директор ЈКП Шумадија Крагујевац.

И у градском предузећу ЈКП Водовод и канализација тврде да је цена производње и дистрибуције воде грађанима задњи пут промењена у јануару 2014.

Пружање комуналне услуге кошта 42 посто више од оне коју наплаћујемо, што је на дужи рок неодрживо, наводи члан Градског већа за комуналну привреду Владимир Максимовић.

Када се проценти корекција ценовника комуналних услуга претворе у финансијски износ, просечно домаћинство у Крагујевцу које живи у стану од 60 квадрата плаћаће више од 110 до 150 динара месечно по рачуну.

Већи приходи, са друге стране, требало би да комуналним предузећима обезбеде стабилност и ликвидност и омогуће им да занове опрему и механизацију, односно инвестирају у развој.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *