Бори Дугићу награда „Краљ фруле“

Уметнику Бори Дугићу биће додељена награда „Краљ фруле“ на предстојећем 31. Сабору фрулаша који ће бити одржан 22. јула у Прислоници код Чачка.

На овој традиционалној манифестацији више од три деценије учесници који свирају фрулу и воле музику овог инструмента показаће своје музичко умеће.

Истакнути уметник на фрули Бора Дугић који је музичко национално благо Србије показао на свих пет континената према оцени жирија који опредељује награде понеће титулу „Краљ фруле“.

Најава ове награде објављена је на Фестивалу прва фрула Шумадије које је недавно одржано у његовој родној Рачи.

Међу многобројним наградама које је добио Бора Дугић истиче Звање златни фрулаш српског Балкана а као старешина фестивала и сабора фруле у Србији у прилици је да помогне младима и деци који воле да свирају овај инструмент.

Награда „Краљ фруле“ која ће бити уручена на Сабору фрулаша Србије у Прислоници код Чачка 22. јула потрда је вишегодишњег рада овог истакнутог уметника.

Бора Дугић је показао да на фрули може да се свира различита музика, од изворних кола, до композиција класичне музике.
Добитник је више награда и признања а у жељи и да други науче да свирају овај инструмент годинама је радио на афирмацији фруле.

Идеја да музика кроз звук древног дрвеног инструмента може да чува музичко национално благо Србије одразила се на покретање иницијативе о Фестивалу прве фруле Шумадије у Рачи крагујевачкој.

Дугић напомиње да је годинама своје знање несебично делио са младима и децом која су била заинтересована за музицирање на фрули.

Један од најзначајнијих савета у учењу свирања фруле односи се на избор правог инструмента.

У наредних неколико дана пред одлазак у Прислоницу код Чачка и преузимање награде „Краљ фрул“ истакнути уметник Бора Дугић поровешће у родној Рачи када ће као предавач радити са младима.

На академији за фрулу коју је покренула Општина Рача млади музичари који имају предзнање о свирању фруле савладаће нове вештине на древном инструменту које ће им пренети маестро Бора Дугић.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *