Брашна и квасца има довољно

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је да у Србији има довољно брашна, квасца и осталих намирница за којима је тражња порасла због епидемије.

Tри највећа произвођача брашна у Србији задовољавају потребе целе земље, a држава има одређену количну брашна и за извоз у земље региона.

Недимовић је подсетио да је протеклих дана била велика тражња и за квасцем, који се, каже Недимовић, углавном увозио из Мађарске и Хрватске и није било произвођача у нашој земљи, те је због тога покренута производња у Сенти где је за седам дана, истиче, произведено 240 тона квасца.

Недимовић је подсетио да је у време короне покренута још једна важна производња, а то је натријум хипохлорида у Новом Саду и Сремској Митровици, за који је Светска здравствена организација рекла да је најбоље дезинфекционо средство портив вируса корона, додајући да се то средство допрема у клиничке центре у Србији.

Осим тога, додао је, у Жупи у Александровцу је почела и производња 75 процентног алкохола где је јуче произведено 10.000 литара, а данас исто толико, и која се, такође, достављу здравственим установама.

Говорећи о сетви, Недимовић је рекао да пољопривредници имају довољно семена, нафте и ђубрива и напоменуо да ће држава имати разумевање за пољопривреднике који не стигну да се врате са њива баш до почетка полицијског часа.

Ипак, министар је апеловао на пољопривреднике да покушају све своје обавезе да заврше на време, јер је, истиче, сада најважније да бринемо о људским животима.

Недавне снежне падавине и негативне температуре су, каже Недимовић, биле лоше за један део воћарства, пре свега за кајсију и нектарину.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *