Број пријава Заштитнику права пацијената мањи за 60 одсто

Грађани који се лече у здравственим установама примарног или терцијарног нивоа здравствене заштите могу своје примедбе, сугестије или замерке у писаној форми да доставе Заштитнику права пацијената.

У свакој чекаоници у здравственим установама налази се кутија у коју грађани могу да убаце примедбе и похвале које стижу у руке заштитника.

Током предходне године број притужби грађана је, у поређењу са ранијим периодом, мањи за 64 одсто.

Грађани који долазе код изабраног лекара или специјалисте у амбулантама Дома здравља, они који се лече у Заводу за стоматологију или су били упућени на медицинаре у Заводу за ургентну медицину, пацијенти који имају здравствени картон и посећују Завод за задравствену заштиту радника Застава, али и пацијенти Универзитетског клиничког центра у Крагујевцу, могу све примедбе, сугестије или замерке да упуте Заштитнику права пацијената.

На основу прошлогододишње евиденције, утврђено је да је број притужби у односу на ранији период, током 2020. мањи за 64 одсто, а највећи број примедби односио се на повреду права пацијената када је реч о доступности информација, као и на нељубазност здравствених радника, или дуго чекање на лекарски преглед.

Саветник за заштиту права пацијената наводи да има одличну сарадњу са свим здравственим установама у Крагујевцу.

Утврђено је да је око 80 одсто притужби пацијената основано, а да је у великом броју случајева проблем решаван медијацијом.

Саветник пружа услуге грађанима у виду информација о правима пацијената.

Осим тога, реагује по основу пристиглих приговора у случају повреде права пацијената.

Саветник је дужан да у року од 8 дана од датума подношења приговора обавести руководиоца здравствене установе на коју се пацијент жали.

Уколико је подносилац приговора незадовољан радом саветника за заштиту права пацијената, може се обратити Савету за здравље града Крагујевца, здравственој инспекцији или надлежном органу здравственог осигурања.  

Извештава новинар РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

              

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.