Центар за ментално здравље ускоро у Крагујевцу?

У Скупштини града потписан је трогодишњи уговор о сарадњи између Удружења особа са менталним сметњама “Луна” и италијанске Асоцијације Трентино за Балкан.

Уговор су потписали у име Асоцијације, директор Маурицио Камин и др Сузана Перовић неуропсихијатар.

Овим уговором у наредне три године наставља се сарадња италијанске асоцијације Трентино за Балкан и Удружења особа са менталним сметњама “Луна”.

Сарадња ће бити обогаћена новим идејама које не долазе из Трентина, већ како каже директор Асоцијације Маурицио Камин разрађене су у сарадњи са Удружењем “Луна”.

Трентино већ 30 година нема институције затвореног типа за смештај особа са менталним потешкоћама. У Крагујевцу захваљујући сарадницима из Италије доста се напредовало са принципом овог лечења.

Крагујевац је први град у Србији који је у складу са Законом о заштити лица са менталним сметњама отворио Саветовалиште, а можда ће бити и први град у Србији који ће добити Центар за ментално здравље.

Крагујевачко Удружење “Луна” окупља особе са менталним сметњама, чланове њихових породица, а са њима раде три стручно оспособљена тима.

Пројекат је од почетка подржала Италијанска Асоцијација Трентино за Балкан.

Озваничена новим уговором, сарадња Италијана и Крагујевчана наставља се наредне три године.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *