Центар за стрна жита неће бити угашен

Центар за стрна жита неће бити угашен, изјавио је за Радио телевизију Крагујевац градоначелник Никола Дашић реагујући на саопштење градског Савеза самосталних синдиката да ће најстарија научно-истраживачка установа на Балкану престати са радом.

Према његовим речима, локална самоуправа намерава да Центру за стрна жита припоји Центар за пољопривреду и рурални развој и на тај начин ојача ову установу и прошири њен дијапазон делатности.

У Савезу самосталних синдиката Крагујевца сматрају да је спајање ове две установе недопустиво, јер ће на тај начин Центар за стрна жита изгубити свој идентитет.

Савез самосталних синдиката Крагујевца огласио се саопштењем за јавност у коме наводи да је поново оживела идеја о гашењу Центра за стрна жита и том поводом позвао градоначелника и друге носиоце власти да ту намеру спрече.

Реагујући на ово саопштење, градоначелник Никола Дашић је рекао да информација о гашењу најстарије научно-истраживачке установе на Балкану није тачна и да је, како претпоставља, проистекла из још увек недовољно добре комуникације између његових сарадника и градских служби на које се односе одлуке градоначелника и Градског већа.

У градском Савезу самосталних синдиката сматрају да спајање Центра за стрна жиза и Центра за пољопривреду и рурални развој недопустиво и да би локална самоуправа требало да учини оно што је била намера приликом преузимања оснивачких права над најстаријом научном установом на Балкану.

Идеја локалне самоуправе је да се Центар за стрна жита бави и едукацијом пољопривредних произвођача и анализом стања на терену, како би била створена јаснија слика о реалним потребама за улагањем у развој села и руралних подручја.

Размишља се и о обезбеђивању земљишта које је неопходно да би ова установа могла да се бави својом основном делатношћу.

Подестимо, град Крагујевац је 2016. године преузео оснивачка права над Центром за стрна жита, укључујући и обавезе према запосленима и повериоцима у износу од милион и по евра.

У том тренутку, радницима центра дуговало се 30 заосталих зарада.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *