Честин – некада средњовековни град, данас једно од најзанимљивијих села Груже

Некадашњи средњевековни град, данас једно од села општине Кнић, Честин се у целом гружанском крају издваја по знаменитостима и лепоти природе.

Манастир Каменац је недавно обележио шест векова постојања, ту се налази кућа Петра Туцаковића члана државног савета у време владавине Милоша Обреновића.

Манифестације које организују мештрани Честина, ловачко подручје и лепота природе овог краја представљају добар потенцијал за развој туризма у општини Кнић.

У емисији Шумадијски праг која је на нашем програму недељом у 12 часова говоримо о животу људи у овом селу.

Бисер средњевековне архитектуре Србије представља манастир Каменац који је недавно прославио шест векова постојања.

У црквеном летопису али и многим историјским записима наводи се да је манастир грађен каменом који се довозио за изградњу манастира Каленић из Левачког краја. Задужбина је деспота Стефана Лазаревића.

Овај знаменити манастир је под заштитом Завода за заштиту споменика културе. Осим средњевековне грађевине у порти хрма налази се и споменик подигнут палим борцима из балканских ратова и Првог светског рата. Једна од знаменитости је отисак стопа Светог Саве.

Туристи често посећују манастир Каменац. Монахиње се баве израдом иконописа, справљањем бројних биљних тинктура, мелема и масти који се купују у манастирској сувенирници.

Једна од знаменитости Честина је кућа Петра Туцаковића који је био члан државног савета и први командант војске у време владавине кнеза Милоша Обреновића.

Кућа која је грађена по угледу на варошке, одлуком владе Републике Србије 2003. године проглашена је за споменик културе.

Министарство културе издвојило је 4 милиона динара за рестаурацију куће која је у потпуности обновљена.

Синоним села је богато ловиште, а лепота природе у којој доминирају шуме као и сливови неколико речица које се уливају у реку Гружу представљају занимљив туристички потенцијал Шумадијског краја.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.