Четири медицинска тима одређена за вакцинисање грађана

Крагујевачки Дом здравља спреман је за масовну вакцинацију становништва против Ковида – 19 и за почетак имунизације биће одређена четири медицинска тима лекара и техничара који ће грађанима после прегледа препоручити коју од вакцина против корона вируса могу да приме.

Од почетка вакцинације Фајзерову вакцину примило је 500 здравствених радника у Клиничком центру, 50 у Дому здравља, 16 у Институту за јавно здравље, као и 50 корисника Геротолошког центра.

Медицински тимови у Дому здравља могу дневно да вакцинишу хиљаду грађана.

Од када је Институт “Милан Јовановић Батут” објавио општи план вакцинације становништва Србије против корона вируса који би требало да се одвија у три фазе, из дана у дан тај процес добија конкретан редослед.

Почело је са најугроженијима – корисницима домова за старе, потом  је настављена  имунизација лекара ковид система.

До краја недеље вакцинишу се заинтересовани здравствени радници, а потом ће, према плану, у ред за вакцину стати старије особе, запослени у виталним службама јавног сектора, МУП-у,  правосуђу, образовању, јавним комуналним предузећима. 

Од када је почело пријављивање грађана за вакцину против корона вируса, број заинтерсованих из дана у дан се повећава, па је тако до јутрос у 8 часова на порталу еУправа било регистровано више од  85.500 грађана.

Свима који се пријављују за вакцину Влада Републике Србије омогућила је избор, односно изјашњавање да ли желе да приме било коју вакцину одобрену од стране наше Агенције за лекове или вакцину само одређеног произвођача такође званично одобрену у Србији.

Од тог тренутка поставља се питање: ко и како може да помогне грађанима да направе правилан избор?

Током децембра у четири ковид амбуланте у Крагујевцу дневно је прегледано и до хиљаду пацијената, а већ током јануара тај број  је вишеструко смањен.

Према Антићевим речима сада се дневно ковид јединицама јавља од 200 до 400 људи.

Већину чине пацијенти који се јављају на контролне прегледе после прележане короне.

Уколико се такав тренд настави, у наредном периоду очекује се искључење Амбуланте број 1 из ковид система и повратак редовном режиму рада.

Уз то, како су снежне падавине изазвале отежано кретање, уколико буде ортопедских повреда,  

Антић каже да Хитна помоћ збрињава на терену, као и да одељење ортопедије у Клиничком центру прима хитне пацијенте.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *