Четврто и последње вече Convivium Musicumа резервисано за „Планету” композитора Густава Холста

Мултимедијалним концертом и сазвучјем хармонике, клавира и удараљки, у извођењу домаћег ансамбла Spectrum, у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије, завршен је девети по реду Интернационални фестивал камерне музике Convivium Musicum.

Четврто фестивалско и уједно последње вече било је резервисано за извођење „Планета”, најзначајнијег дела енглеског композитора Густава Холста.

Сваки од ставова „Планета” посвећен је једној планети, њеном карактеру и доминантном утицају који има на особе рођене у знаку којим одређена планета влада.

Из тог разлога, композитор у наслове, поред имена додаје и сажету дефиницију планете у контексту астролошких учења.

У аранжману за занимљив, нестандардни камерни ансамбл, клавир, хармонику и удараљке, уметници београдског ансамбла Spectrum ово дело извели су уз присуство електронске музике, мултимедијалних аспеката и видео пројекције.

Појединачно, уметници су дали једну нову перспективу у доживљају овог дела и у његову безвременост удахнули савременост 21. века.

Организатори Фестивал оцењују веома успешним. Convivium Musicum био је још једна прилика да се посвети пажња форми уметничке музике која се можда и највише одликује диверзитетом и могућностима за различита представљања.

И овога пута славила се камерна музика са свим својим потенцијалима и моћима.

Интернационални фестивал камерне музике Convivium Musicum је ове године добио статус сталне манифестације у култури од значаја за град Крагујевац.

Град је обезбедио део средстава за суфинансирање Фестивала, док су подршку пружиле и бројне културне и образовне институције које препознају његов значај.

Извештава новинар РТК Наташа Радивојевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *