Чомић: Променом Устава политика би се одвојила од правосуђа

Променом Устава Републике Србије политика би се одвојила од судства чиме би се омогућио независан рад правосудних органа и тужилаштва, главни је закључак трибине која је одржана на Правном факултету у Крагујевцу.

О исходу предстојећег референдума разговарали су министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Гордана Чомић и представници правосудних и других институција.

Поручено је и да се промена Устава, на референдуму 16. јануара, не односи на измену преамбуле о Косову и Метохији.

Представници судова у региону, адвокатских комора из Чачка, Пожаревца и Крагујевца, цивилног сектора и других институција, на трибини на Правном факултету у Крагујевцу, изнели су своје мишљење о предстојећем референдуму и важности да се изгласа промена Устава како би се добило независно правосуђе.

Дијалог је био подељен у седам тематских целина о којима су присутни говорили.

Расправу је водила Гордана Чомић, министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

После Београда и Новог Сада, Крагујевац је трећи град у коме је одржана расправа о томе шта доноси промена Устава Републике Србије у делу правосуђа.

Закључено је да би се изменама Устава смањио утицај политике и други притисци на правосудне органе.

Србија би се на тај начин приближила европским стандардима, а ојачало би се поверење грађана у правосудне институције, чуло се на трибини у Крагујевцу.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *