Да ли ће замена котолова у Енергетици допринети смањењу загађења ваздуха?

У Годишњем извештају о стању квалитета ваздуха који је објавила Агенција за заштиту животне средине, Крагујевац је током прошле године био један од градова у Србији где је ваздух био треће категорије, односно прекомерно загађен.

Прекорачења су забележена у концернтрацији ПМ10 честица. Истраживали смо где се и како мери аерозагађење у нашем граду и да ли ће замена котолова у Енергетици допринети смањењу загађења ваздуха.

Налазимо се у периоду године када због пада температуре и великог броја индивидуалних домаћинстава који се греју на мање прихватљива еколошка горива долази до погоршања квалитета ваздуха.

На 10 локација у граду где Институт за јавно здравље Крагујевац врши мерења, као доминантан фактор загађења квалитета ваздуха у октобру било је присуство чађи.

Прекорачење дозвољене вредности забележено је у центру града – 14 дана, код раскрснице Мала Вага 12 дана, код Медицинске школе 6 и у насељу Пивара 3 дана.

Када је реч о суспендованим честицама подаци су слични и у новембру – доминанта је чађ, скоро 10 дана је било са вредностима изнад дозвољених и то у центру града и насељима Пивара и Ердоглија.

Прекорачење ПМ 10 честица забележено је два дана код школе Мирко Јовановић и четири дана у центру града.

Мерачи показују да је у ваздуху повећана концентрација ових материја у месецима када је грејна сезона у јеку.

Према подацима Агенције за заштиту животне средине загађењу ваздуха највише доприносе мала индивидуална ложишта 75 одсто, индустрија 30 одсто и друмски саобраћај 6 одсто.

Замена котлова у крагујевачкој топлани и мере енергетске фикасности и санације допринеће, како се очекује, смањењу аерозагађења у Крагујевцу наредном периоду.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *