Да ли Крагујевчани купују исправне намирнице?

Према годишњем програму контроле исправности намирница на крагујевачким пијацама за месец јун 2024. године, Институт за јавно здравље Крагујевац је на пијацама Центар и Аеродром извршио узорковање поврћа и млечних производа.

На пијаци Центар спроведена је контрола хемијске исправности парадајза и краставаца ради откривања присуства пестицида и тешких метала. Анализом је утврђено да су узорковани производи исправни и здравствено безбедни за исхрану.

На пијаци Аеродром контролисана је микробиолошка исправност сира и кајмака. Резултати лабораторијских испитивања су показали да су сви узорци сира исправни, а да је код једног узорка кајмака откривена микробиолошка неисправност. Продавцу ове намирнице забрањена је продаја на пијацама и предложене су мере побољшања хигијене у свим фазама – припреме, обраде, чувања и дистрибуције хране.

Такође, у циљу контроле поштовања мера добре хигијенске праксе у току продаје млечних производа, узети су брисеви са радних површина расхладних витрина ради контроле присуства штетних микроорганизама. Резултати испитивања су показали да се у објектима пијаце примењују добри хигијенски принципи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *