Да ли Крагујевчани поштују правила облачења?

Топлотни талас који је ових дана стигао на наше просторе није донео само високе температуре, већ и оно што свима тешко пада у таквој ситуацији, а то је поштовање кодекса облачења на послу, државним институцијама и јавним установама.

Према Правилнику који је на националном нивоу усвојен још 2007. године предвиђено је да се у јавне установе не може ући у патикама, кратким панталонама, отвореним сандалама, мајицама без рукава и папучама. Истраживали смо да ли Крагујевчани поштују ова правила?

На улазу у већину јавних установа истакнут је сликовит приказ правила облачења. Није реткост да радници обезбеђења странкама прогледају кроз прсте, посебно током летњих месеци када су температуре ваздуха изузетно високе, али има и оних установа у којима се ова правила морају поштовати. Међу њима је и крагујевачки суд, у који се не може ући у кратким панталонама и сукњама изнад колена, мајицама без рукава, провидним блузама и папучама.

Странке које у суд долазе у неприкладној гардедоби или обући, различито реагују када из радници обезбеђења опомену. Има оних који се извињавају, али и оних који негодују. Ипак, до сада није било већих проблема или инцидената.

Лежерно облачење у Србији последњих година је постало правило, а не изузетак. То се најбоље уочава уколико се обрати пажња како се европљани облаче и током високих температура.

Без обзира на тропски талас, службеници државне администрације и грађани који имају обавезе у тим објектима воде рачуна о одевању.

У Крагујевачки суд грађани када одлазе воде делимично рачуна о одевању, док у пошту и банке улазе разголићени. Док Закон не примора, лагодно одевање важи.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *