Да ли нам прети нови талас корона вируса пре јесени?

Директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији др Маријан Ивануша наводи за РТС да је тренутна епидемиолошка ситуација у Србији јако добра и да то треба искористити за вакцинацију како би били спремни на брзо ширење делта соја вируса који се овде тек појавио.

Маријан Ивануша наводи за РТС да прва два случаја делта соја у Србији не значи да ћемо сутра имати тешку епидемију, али и да ситуација може да се погорша.

“Тренутна епидемијска ситуација у Србији је јако добра, а то што се појавио делта сој не значи да ће се погоршање догодити одмах, али свакако ситуација може да се погорша у јулу, августу. Видећемо, ја се надам најбољем. Видели смо то у Уједињеном Краљевству и у другим европским државама где се делта сој проширио и где се ситуација погоршала. Тренутно стање у Србији је свакако јако добро и то стање треба искористити за вакцинацију како би били спремни на брзо ширење делта соја јер вакцина је најбоља одбрана против те заразе”, наводи Ивануша.

Због ширења делта соја, цео свет је на опрезу, из Светске здравствене организације упозоравају на брзо ширење посебно са масовних догађаја. Лекару упозоравају да је отпорнији на високе температуре у односу на претходну варијанту и да погађа млађу популацију. Карактеришу га главобоља, малаксалост, бол у грлу, кијавица, температура.

“Делта сој се јако брзо шири, постаје преовладавајући вирус и очекујемо да ће 90 одсто свих случајева у Европи до краја августа бити резултат заразе делта типом коронавируса”, наводи Ивануша.

Напомиње да се баш због те особине делта соја постојеће мере против короне морају строго примењивати, наводећи да су их бројне државе ублажавале.

“Људи су се опустили и у комбинацији са вирусом који се брже шири долази то доводи до последица, односно погоршања”, оценио је Ивануша, додајући да се код младих тај вирус јако брзо шири.

“Вирус се у европском региону проширио на 40 држава. Најтеже стање је у Русији, Уједињеном Краљевству, Кипру, Португалу, Грузији, Киргистану”, објашњава гост Јутарњег дневника.

Наводи да је у Словенији регистровано преко 60 случајева делта соја, али, како каже, епидемиолошке бројке су још увек добре.

Маријан Ивануша је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а навео и да забрињава то што се делта сојем могу заразити особе које су већ прележале ковид 19.

На питање да ли је публика на европском првенство у фудбалу могла да утиче на погоршање тренутне епидемијску ситуацију наводи да је било навијача који су се са утакмица вратили заражени, али, како каже, то није у великој мери утицало на погоршање стања у Европи.

“Било је таквих случајева, извештавале су неке државе да су се људи који су били на утакмицама вратили заражени. То може имати неки одређени утицај, али је то само један од догађаја, тако да бих ја рекао да то није кобно утицало на погоршање стања у Европи”, оценио је Ивануша.

ИЗВОР: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *