„Дан белог штапа“ обележен у Крагујевцу

Савез слепих Србије са својим локалним организацијама данас обележава Међународни дан слепих, односно Дан белог штапа.

Тим поводом Савез слепих Крагујевца организовао је пригодан скуп у Спортском центру Искра где је указано на проблеме и потребе слепих и слабовидих лица.

Међународни дан слепих, познатији као Дан белог штапа, прилика је да се јавност упозна са проблемима са којима се сусрећу слепе и слабовиде особе у друштвеној заједници, односно особе са инвалидитетом уопште, као и да се представе њихове могућности и успеси како би се смањиле предрасуде о њима.

Слепи наилазе на бројне баријере, како у друштву тако и у установама.

Неприступачност објеката, немогућност адекватног образовања и теже запошљавање, главни су проблеми слепих и слабоводих особа.

Локална самоуправа препознаје проблеме и потребе слепих и слабовидих лица и у складу са могућностима ради на побољшању услова за њихов квалитетнији живот, чуло се на скупу.

Град финансира бројне пројекте удружења особа са инвалидитетом и пружа подршку при запошљавању што је један од највећих проблема припадника ове друштевене категорије.

На скупу су сумирани резултати Окружног савеза и дефинисане активности које треба спровести у наредном периоду ради унапређења положаја слепих и слабовидих особа.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *