Дан града без свечане седнице и Ђурђевданских награда

Дан града Крагујевца, Ђурђевдан увек је био у знаку бројних манифестација и догађаја који су ове године, због ванредног стања и борбе против коронавируса, изостали.

Традиционално, у порти цркве Свете Тројице, где се налази скупштинско здање из доба владавине Милоша Обреновића, почињало је празновање Дана града у јутарњим сатима свечаном седницом на којој су присуствовали гости из градова побратима, одборници локалног парламента и лауреати који су добитници Ђурђевданске награде.

Ове године нема јавног окупљања на Ђурђевдан, а према речима председника Скупштине града Крагујевца Мирослава Петрашиновића, Ђурђевданске награде биће додељене након укидања ванредног стања у наредном периоду.

Ђурђевдан, значајан дан за град Крагујевац када је велки књаз Милош Обреновић у манастиру Враћевшница акламацијом коју су подржали нахијски кнезови прогласио наш град престоницом Србије 6. маја 1818. године.

Овај дан установљен је како Дан града када се у Крагујевцу организује низ програма и манифестација.

Ове године је обележавање свечаности изостало због ванредног стања и борбе против Ковида-19.

Изостала је и свечана седница на којој су у присуству бројних гостију додељиване Ђурђевданске награде.

Ђурђевданску награду је до сада добило на десетине успешних Крагујевчана.

Ово признање додељује град Крагујевац заслужним појединцима и институцијама за постигнуте резултате у периоду између два Ђурђевдана.

Награде се додељују у многим областима: привреди, приватном предузетништву, образовању, науци, медицини, хуманитарним активностима, спорту, новинарству.

Ова награда установљена је 2006. Лауреати ће ову награду добити и ове године, а признање ће бити додељено у наредном периоду, најавио је председник Скупштине града Крагујевца Мирослав Петрашиновић.

Манифестације и програми који су увек били у знаку добре посећености Крагујевчана су поводом обележавања Дана града Крагујевца ове године протекли без посетилаца, који су били уз програм Радио-телевизије Крагујевац.

Наш град се у току ванредног стања одлично изборио са корона вирусом, тврде надлежни.

Предузете су све мере заштите, а у нашем граду већ неколико дана нема заражених.

Биће дана када ћемо сви заједно славити и посећивати манифестације и програме које припрема град, истакао је Петрашиновић који је свим грађанима захвалио на дисциплинованом понашању током ванредног стања и упутио најлепше жеље и честитке за Ђурђевдан.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *