Дан кукуруза

У селу Велико Крчмаре на огледној њиви домаћина Мирољуба Павловића одржан је Дан поља кукуруза који организује Пољопривредна саветодавна стручна служба из Крагујевца. Ова ратарска култура заузима веома важно место у пољопривредној производњи. Kако најављују стручњаци повољне временске прилике од сетве до брања кукуруза условилe су велики принос кукуруза ове сезоне.

Домаћин Мирољуб Павловић из села Велико Крчмаре скоро деценију сарађује са стручњацима из Пољопривредне саветодавне службе у Крагујевцу. На својим парцелама искључиво сеје домаће сортименте . Ове године кукуруз је посејао на парцели од око пола хектара а уз примену пуне агротехнике очекује рекордан род ове културе. То подразумева и квалитет земљишта које је дубоко поорано пре сетве , ђубрење и заштиту од корова.

У Пољопривредној саветодавној стручној служби наводе да ове године очекују рекордан род кукуруза у Србији и то 10 до 15 тона сувог зрна по хектару. Нешто мањи принос очекује се на подручју Шумадије, јер се на парцелама где је засејан кукуруз очекује принос од око 6 до 8 тона по хектару. Огледна парцела се осим у селу Велико Крчмаре налази и у Лужницама. Због закаснеле сетве на том локалитету кукуруз још увек није спреман за бербу.

У Шумадији је ове године посејано 45 хиљада хектара кукуруза. Берба ове пољопривредне културе требало би да буде завршена до краја септембра. Кукуруз ће након брања бити смештен у амбаре и кошеве и користиће се за исхрану стоке. Ратари и стручњаци очекују добар род а да ли ће цена по килограму остати иста још увек је непознаница.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *