Дан науке и иновација у Крагујевцу

Крагујевац је 11. град у Србији у коме је одржанa манифестација Дан науке и иновација, који се реализује у оквиру пројекта „Србија земља науке, земља иновација“ и који је иницирало Министарство науке, технолошког развоја и иновација.

Циљ је подизање свести о значају улагања у науку, технолошки развој и иновације, као и потенцијалима са којима располажемо.

У Рекотрату Универзитета у Крагујевцу где је одржан скуп презентован је и пројекат „ ИНТЕЛХАРТ“ у коме учествује крагујевачки универзитет.

Национални пројекат под слоганом „Србија земља науке, земља иновација“ током којег се организују Дани науке и иновација у градовима широм Србије промовише све што Влада Републике Србије, ресорно министарство нуде научној, иновационој и локалној заједници.

Фонд за иновациону делатност, Фонд за науку и Центар за промоцију науке, представљају актуелне теме кроз динамичан садржај.

Представљен је пројекат „ИНТЕЛХАРТ“ у коме учествују научници крагујевачког универзитета. Финансира се из Фонда за науку Републике Србије. Почео је од јануара, траје наредне три године, а односи се на развој софтвера за нову дијагностику пацијената са срчаном слабошћу и који ће бити анализиран из четири клиничка центра – Крагујевца, Ниша, Београда и Новог Сада. Тестирање се ради за две хиљаде пацијената.

Дата центар који функционише у Крагујевцу, окосница је великог броја научних пројеката.

Град Крагујевац подржава програм који развија научну делатност.

У претходном периоду, у 10 градова током организовања Дана науке и иновација широм Србије учествовало је близу 2300 научника из различитих области. Учесници су били у прилици могли да чују примере добре праксе из области науке и иновација.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *