Данас је Дан рудара у Србији

Задатак и обавеза и државе и синдиката је да рударима обезбеде безбедне услове за рад и боље плате, поручио је повором Дана рудара, председник Самосталног синдиката металаца Србије Зоран Марковић.

Он је у изјави Тањугу указао на тежину рударског посла и подсетио да рудари, од почетка пандемије корона вируса, раде у много тежим условима, с обзиром на то да носе маске и друга заштитна средства, уз обавезно поштовање физичке дистанце.

Дан рудара у Србији обележава се у снак сећања на протест рудара у Сењском руднику, 6. августа 1903. године, који су се шрајком изборили за повратак на посао тројице отпуштених колега.

Свима је тада скраћено радно време и добили су бесплатно уље за лампе за осветљавање јама.

Председник Самосталног синдиката металаца Србије Зоран Марковић каже у изјави за Тањуг да су рудари тада својом снагом и енергијом изборили боље услове рада, веће зараде и скраћено радно време.

Поручује и да је задатак и обавеза и државе и синдиката је да рударима обезбеде безбедне услове за рад и боље плате.

Марковић наглашава да рудари, од почетка пандемије корона вируса, раде у много тежим условима, с обзиром на то да носе маске и друга заштитна средства, уз обавезно поштовање физичке дистанце.

Наводи да је производња у рударском сектору, према званичним подацима, опала у другом кварталу за 0,2 одсто и подсећа да јеод деведесетих година прошлог века рударски сектор био запуштен, али да је претходних година дошло до помака по питању инвестиција.

Због неповољне епидемиолошке ситуације ове године изостаће традиционална свечаност која се организује поводом Дана рудара и на којој се најбољима међу њима уручују награде и признања.

Рудари ће свој дан прославити накнадно, када се за то буду стекли адекватни услови.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *