Данас је Дан сећања на жене жртве насиља

Поводом Дана сећања на жене жртве насиља, Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог исказало је пуно разумевање за забринутост грађанки и грађана и дубоку жал за свим убијеним женама и девојчицама, саосећајући и са свим женама и девојчицама које су изложене неком виду насиља.

Влада Србије установила је 18. маја 2017. године Дана сећања на жене жртве насиља у циљу подсећања на ризик од фемицида и његове последице.

У оквиру својих надлежности, Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог је током 2021. и 2022. године израдило неколико законских, подзаконских и стратешких докумената у области унапређења људских права са циљем спречавања насиља над женама.

Реч је о Закону о забрани дискриминације и Закону о родној равноправности, са припадајућим правилницима којима се ближе уређују обавезе према овом закону, затим о Стратегији превенције и заштите од дискриминације за период од 2022. до 2030. године, Стратегији за родну равноправност од 2021. до 2030. године и Стратегији за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији за период од 2022. до 2030. године – сва три документа са пратећим акционим плановима за њихово спровођење, саопштило је Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

У Закону о родној равноправности, једно поглавље је посвећено спречавању и сузбијању родно заснованог насиља, чиме је Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог дало свој допринос за додатно ојачавање правног оквира Републике Србије за борбу против насиља над женама и девојчицама.
Поред тога, у сваки годишњи извештај о родној равноправности, Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог уврстило је расположиве податке о фемициду у Републици Србији, (доступни јавности на интернет страници Министарства у рубрици „Документа“ – „Извештаји“), како би ојачало свест о пошасти овог зла у нашем друштву.

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог сматра да је, са једне стране, потребно да се законски оквир унапреди, а са друге стране, побољша примена постојећих законских решења.

У том смислу, Министарство ће се у свом раду, у оквиру својих надлежности, и даље одлучно залагати да се обезбеде све претпоставке за бољу примену прописа у циљу заштите и побољшања квалитета живота жена и девојчица у Републици Србији.

Такође, Министарство ће и даље давати свој допринос у борби против културе насиља, уз истовремену афирмацију кључних вредности демократских друштава – вредности толеранције, дијалога и међусобног уважавања, наведено је у саопштењу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *