Данас је Дан словенске писмености и културе

Дан словенске писмености и културе обележава се данас, а установљен је у част солунске браће – Ћирила и Методија, твораца азбуке и граматике.

Ученици Основне школе „Радоје Домановић“ су тим поводом презентовали књиге, које су писали током четворогодишњег школовања у оквиру пројекта „Читањем до писања књига“.

Библиотека школе богатија је за 26 наслова.

Данашњи дан нас подсећа на културну историју нашег народа, идентитет и традицију.

Прво писмо Словена, глагољицу, створили су Ћирило и Методије. Остали су упамћени као „словенски апостоли“.

Осим у Србији, Дан сећања на мисионарство и визионарство ове браће из Солуна из времена јединствене хришћанске цркве обележава се и у другим словенским земаљама.

Професори српког језика и књижевности настоје да код ученика развију љубав према читању, јер ће се, како кажу, само читањем сачувати идентитет српског нашег народа и његова традиција.

У деци треба пробудити креативност, у њихов свакодневни говорни језик вратити лепу реч и избацити непотребне стране изразе.

Дан словенске писмености обележен је и у Основној школи „Радоје Домановић“ у Крагујевцу.

Ученици су том приликом презентовали књиге, које су писали током четворогодишњег школовања у оквиру пројекта „Читањем до писања књига“.

Библиотека школе богатија је за 26 наслова. У холу школе представљени су и остали радови настали у протекле четири године.

Дан словенске писмености и културе, 24. мај, у Србији се од 2019. године обележава као државни празник.

Сећање на темеље словенске писмености наводи нас да се запитамо колико смо данас писмени и колико нас време и технологије удаљавају од писане речи.

Најбољу поруку упутили су нам, можда будући књижевници из Основне школе „Радоје Домановић“.

Извештава новинар РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *