Данас наставак пролећног заседања Пaрламентарне скупштине Савета Европе

Парламентарна скупштина Савета Европе наставиће пролећно заседање, на коме ће се данас разматрати препорука за пријем тзв. Косова у Савет Европе, а за усвајање предлога потребно је да гласа две трећине присутних посланика.

Расправа о тачки дневног реда под називом „Захтев Косова за чланство у Савету Европе“ на пленарној седници треба да почне у 16:30 часова, а извештај ће презентовати известилац ПС СЕ за пријем тзв. Косова Дора Бакојани.

Коначну одлуку о пријему тзв. Косова у Савет Европе треба да донесе Комитет министара на седници која би требало да буде одржана од 16. до 17. маја у Стразбуру.

Председник Александар Вучић рекао је јуче да је та седница била заказана за 11. мај, али да ће највероватније бити одржана 16. маја, уколико не дође, како је рекао, до одређених померања.

Он је изразио уверење да ипак постоји шанса да се, захваљујући француском залагању размисли о одлагању и о неким другим стварима, као и да је Србија послала много званичних писама и објашњења на различите адресе.

Српска делегација у Парламентарној скупштини Савета Европе поднела је 10 амандмана на текст препоруке за пријем тзв. Косова у Савет Европе, а једним од њих тражи се одлагање одлуке о захтеву Приштине за чланство.

У тексту, у који је Танјуг имао увид, амандманом под бројем девет се предлаже да Скупштина препоручи Комитету министара СЕ да одложи одлуку о захтеву за чланство док Савет безбедности Уједињених нација, како се наводи, „не утврди или одобри статус Косова и Метохије“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *