Данас, сутра и прекосутра наранџасти метеоаларм за подручје Шумадије

Републички хидрометеоролошки завод Србије проследио је наранџасто упозорење на грмљавинске непогоде са пљусковима, градом и већом количином падавина 11. 12. и 13. јуна 2024. за већи део земље које ће обухватити и Шумадијски управни округ.

Прогнозира се да ће у среду 12. јуна доћи до појаве интензивних пљускова са појавом града и веће количине падавина за кратко време.

С обзиром на најављену прогнозу, могу се очекивати бујичне поплаве, у урбаним срединама проблеми са кишном канализацијом и кишним колекторима, проблеми у саобраћају и транспорту, могућа појава одрона и клизишта, одлагање већ планираних пољопривредних активности а ризик од удара грома може довести до проблема у раду свих уређаја који користе електричну енергију, ризика од иницирања појаве ватре, проблема у телекомуникацијама.

Имајући у виду да су прогнозиране временске непогоде интензитета који може да проузрокује велику материјалну штету и бити веома опасне по безбедност људи и животиња, Управа за ванредне ситуације Крагујевац у циљу спремности за евентуално суочавање са ризиком и последицама невремена, предузима све активности у спровођењу превентивних и оперативних мера.

Све инспекцијске службе обилазе критичне тачке, а надлежне градске комуналне службе су у приправности.

У приправности су и субјекти значајни за заштиту и спасавање, оспособљени за реаговање у оваквим ситуацијама.      

    

       

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *