Дата центар ускоро у Крагујевцу

Влада Републике Србије прогласила је стратешким пројектом планирану изградњу новог државног Дата центра у Kрагујевцу, који ће бити пет пута већи од постојећег у Београду.

Већ је расписан јавни позив за Дата центар, консултанта за стратегију и концепт изградње Дата центра у Крагујевцу. Пројекат је вредан 30 милиона евра и финансираће се из буџета Републике Србије.

Тренутно су у државном Дата центру у Београду смештени подаци скоро 30 државних институција, а процена је да ће дигитализација ићи у том смеру и да ће бити потребан огроман капацитет за смештај података државне управе и локалне самоуправе.

У Крагујевцу ће бити изграђен Дата центар у коме ће бити смештени сви подаци градских управа, предузећа и установа, као и о грађанима.

Као град који се налази у центру Србије, Крагујевац је препознат као тачка од стратешког значаја и има довољно кадрова за рад тог центра.

Јавни позив за консултанта за стратегију и концепт изградње Дата центра у Крагујевцу, је расписан. Током септембра очекује се и тендер за избор пројектанта.

У плану је да се до краја године уради пројектовање Дата центра, обезбеде потребне грађевинске дозволе,како би почетком следеће године почела изградња. Идеја је да у 2020. години центар ради пуним капацитетом.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *