“Дечје искре” наградиле 14 основаца

У Основној школи „Милутин и Драгиња Тодоровић“ додељено је 14 награда ученицима основних школа из Шумадије, који су учествовали на конкурсу часописа “ Дечје искре“ под називом „Шумадија – духовни пејзаж“.

У више стотина пристиглих литерарних и ликовних радова, ученици су показали да нове технологије нису потиснуле дечју маштовитост, креативност и оригиналност.

Симболично, на дан Ћирила и Методија, утемељивача словенске писмености, часопис „Дечје искре“ доделио је награде најбољим учесницима конкурса „Шумадија – духовни пејзаж“.

Часопис значајан у оквирима некадашње Југославије, представља културну вредност Крагујевца, обновљен је прошле године, захваљујући Установи културе „Кораци“.

И после шеснаестогодишње паузе поново превазишао локалне оквире.

На конкурс „Шумадија духовни пејзаж“ стигло је на стотине ликовних радова којима су ученици основних школа показали да њихова креативност, маштовитост и оригиналност немају граница.

Уметнички жири није имао нимало једноставан задатак, да међу више од 500 пристиглих радова изабере победничке, док је ситуација нешто другачија када су у питању литерарни радови.

У многим саставима се осећао уплив одраслих, али и да су ученици своју слободу изражавања подредили усклађивању стихова и рима.

Жири је сагласан да радове одликује висок квалитет у којима се могла осетити доза топлине, искрености, разумевања важности Шумадије као срца Србије.

Конкурс је показао да међу младима и поред утицаја модерних технологија постоји велико интересовање за креативним изражавањем мисли и осећања.

Утицај технологије је померио фокус га визуелном, док је литерарно изражавање сажетије и конкретније.

Ученицима је додељено укупно 14 награда, по три у вишим и нижим разредима у категоријама ликовних и литерарних радова, док су додатне награде додељене тамо где жири није могао да се одлучи између два рада.

Конкурс је показао да овакве акције могу имати велики значај за очување говорне културе и писмености али и да време часописа за децу није прошло, већ да их треба прилагодити новом времену.

У категорији од првог до четвртог разреда награђени су литерарни радови:

1. Милош Петровић, IV/1, ОШ „Карађорђе“ Рача
2. Алекса Јанковић IV разред ОШ „Милутин и Драгиња Тодоровић“ и Гала Вељовић IV/5 ОШ „Станислав Сремчевић“
3. Нађа Петровић IV/2, ОШ „Мома Станојловић“

У категорији од петог до осмог разреда награђени су литерарни радови:

1. Јана Павић VI/1 ОШ „Милутин и Драгиња Тодоровић“
2. Марија Ђорђевић VI/1 ОШ „Милутин и Драгиња Тодоровић“
3. Ленка Бјелетић V/3 ОШ „Јован Поповић“ и Маја Радосављевић VI/1 ОШ „Наталија Нана Недељковић“

Литерарне радове оцењивао је жири у саставу: Неда Цвејић, професор српског језика и књижевности, Горан Јоксимовић, начелник Школске управе и песник, Ана Антонијевић, мастер филолог србиста.

У категорији од првог до четвртог разреда награђени су ликовни радови:

1. Ксенија Рибаћ, IV разред, ОШ „Милутин и Драгиња Тодоровић“
2. Лазар Мараш Јовановић, IV/1 ОШ „Радоје Домановић“
3. Ленка Голијанин, III/3, ОШ „Свети Сава“

У категорији од петог до осмог разреда награђени су ликовни радови:

1. Ивона Васиљевић, VII разред ОШ „Милутин и Драгиња Тодоровић“
2. Јелена Петровић, VI/3, ОШ „Мома Станојловић“
3. Филип Јаковљевић, V/2, ОШ „19. октобар“ Маршић

Ликовне радове оцењивао је уметнички жири у саставу: Маја Мрдаковић, академски сликар, Ненад Ристовић, магистар сликарства, Никола Говедарица, академски сликар.

Извештава новинар РТК Александар Сакић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *