Делегација Израела посетила Музеј „21. октобар“

Делегација Израела која борави у Крагујевцу посетила је Музеј „21. октобар“. Том приликом отворена је изложба стрипа, аутора Алегсандра Зографа, о девојци која је последње дане живота провела у Јеврејском логору на Сајмишту.

За све посетиоце изведен је пригодан програм који је приредио хор Браћа Барух из Београда.

Историја Холокауста заснива се на страдању 6 милиона Јевреја, током Другог светског рата када је страдало више од милион ипо деце.

Хилда Дајч, јеврејка из Земуна изгубила је живот на Старом сајмишту у Београду, а аутор Александар Зограф путем стрипа приказао је живот ове девојке, која је попут многе Јеврејске деце страдала у ратним годинама.

Гајити културу сећања је од великог значаја за децу и младе навела је амбасадорка Израела Алона Фишер Кам и додала да Србе и Јевреје уједињују бол, туга и страдање током фашистичког терора.

Историчари Музеја „21. октобар“ упознали су госте из Израела са трагичном историјом страдања Крагујевчана у Шумарицама.

Дани Израела у Крагујевцу биће наставњени и наредних дана када ће Крагујевчани бити у прилици да погледају изложбу под називом „Размена погледа“ која ће бити организована у Народној библиотеци „Вук Караџић“ У Дому омладине публику очекује отварање Израелског филмског каравана.

За све посетиоце уприличен је програм који су извели чланови хора Браћа Барух из Београда.

Да би се и школска популација у Крагујевцу упознала са историјом и културом народа Израела Град Крагујевац и школска управа су потврдили Меморандум о сарадњи.

Радује чињеница да ће изложбе у манифестацији „Дани Израела“ погледати деца и млади крагујевачких основних и средњих школа наредних дана.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *