„Деменција и породични односи“

Градска организација Црвеног крста, у сарадњи са београдским удружењем „Амити“, у оквиру посебног саветовалишта, пружа услуге неформалним неговатељима оболелих од деменције.

За њих је организовано стручно предавање на тему „Деменција и породични односи“.

Пројекат спроводи Агенција за родну равноправност и оснаживање жена, уз подршку Владе Уједињеног Краљевства и Британске амбасаде.

Деменција је група болести која проузрокује напредујући и неповратан губитак менталних функција, које се испољавају као немогућност оболеле особе да мисли, памти и расуђује, са променама личности, расположења и понашања.

Решење проблема оболелих особа не подразумева само медикаментозно лечење, већ и подршку других у вези збрињавања и неге.

Према проценама Светске здравствене организације, болест је заступљена код 6 до 10 процената особа старијих од 65 година, а у 1 одсто случајева код млађих.

Градска организација Црвеног крста пружа услуге кроз Саветовалиште за неформалне неговатеље.

Деменција је болест која угрожава и оболелог и његову околину, најпре породицу.

У каснијој фази болести, у свим активностима пацијенти постају потпуно зависни од туђе неге и помоћи.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *